Тест по български език и езикова култура (ЕПИ за УНСС)

Това е първи модул от ЕПИ тест за 2009 година на Университета за национално и световно стопанство. Включена е частта по български език и езикова култура. Въпросите имат само един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-02-25 11:26:19
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 20 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Само в едно изречение има правилно членуване. Посочете го.

  2. В коя от подчертаните позиции има грешка?

    Крисчън Слейтър е в ролята на модерния градски свещенник (А) – Даниел Клеменс, свикнал (Б) с удобствата на цивилизования живот. Когато млад негов колега е обвинен (В) в убийство, отец (Г) Клеменс е убеден, че младият (Д) духовник е невинен.

  3. В коя от подчертаните позиции има грешка?

    Ако многото милиарди (А) левове в паричното обращение (Б) наистина са „чисти“, то тогава родната валута конкурира долара (В), щом в България пазаря (Г) й е свит до жалките 20-25% от оборотите й.

  4. Посочете в коя от думите има правописна грешка.

  5. Кое пунктуационно оформяне на изречението е правилно и съответства най-точно на смисъла му?

  6. Попълнете празното място в изречението с най-точната за контекста дума.

    На руските ракетни стратегически сили вече беше подадена заповед да чакат следващата команда. Което преведено на __________ език означава, че са чакали заповед за атака срещу норвежката подводница.

  7. В следващото изречение има една грешка. Посочете я. Не мога (А) обаче да забравя, че в продължение (Б) на хиляди поколения старите хора наистина (В) са се справяли със заобикалящия ги свят, а е всеизвесно (Г), че точно те са се справяли най-добре и че всички останали са се обръщали (Д) към тях за съвет.

  8. В следващото изречение има една грешка. Посочете я.

    Индианците (А) от островите кралица Шарлот (Б) твърдят в митовете си, че тогава не е имало планини, а древномексиканските (В) текстове споменават за издигащи се червени планини (Г), явно нажежени или покрити с разтопена (Д) лава.

  9. В кое от изреченията има пунктуационна грешка?

  10. В следващото изречение има една грешка. Посочете я.

    Илюзиите (А) за развитие, които техническия (Б) прогрес създава, не могат да заместят потребността (В) на блажената (Г) човешка душа от познание и възвисяване (Д).